Vacciner: ”Verden på kanten af en moralsk katastrofe”

Kampen om corona-vaccinen er i gang. Men det er de rigeste lande, der køber og hamstrer vaccinerne. Verdens fattigste lande bliver sat bagest i køen. Kun 25 vacciner er det blevet til i de fattigste lande


”Verden er på kanten af en katastrofalt moralsk svigt” sagde chefen for WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus til WHO’s bestyrelse mandag den 18. Januar, og fortsatte: “Det er ikke retfærdigt, at unge, raske voksne i de rige lande bliver vaccineret før sundhedsarbejdere og gamle mennesker i fattigere lande. Mere end 39 millioner doser er allerede administreret i mindst 49 højindkomst-lande. Kun 25 doser er blevet givet i et enkelt lavindkomstland – ikke 25 millioner, ikke 25.000 – kun 25 doser.”


Mens nogle danskere er frustreret over ikke at kunne få sat dato på, hvornår de kan få vaccinen inden sommerferien, så står 90% af befolkningen i 67 lavindkomstlande til slet ikke at blive vaccineret i 2021.


Ifølge #PeoplesVaccine er hele Moderna’s vaccineproduktion og 96% af Pfizer/BioNTech’s vacciner er forhåndskøbt af rige lande. Oxford/AstraZeneca’s har lovet at 64% af deres doser skal gå til fattige lande. Men det rækker højest til 18% af verdens befolkning i 2021.


Det er ikke bare et massivt moralsk svigt. Det kan samtidig vise sig at blive katastrofalt i kampen mod corona. For i værste fald vil denne tilgang forlænge pandemien og nye varianter kan sprede sig blandt befolkningerne i det globale syd.


Som FN’s Generalsekretær Guterres siger det: ”A Covid-19 vaccine must be seen as a global public good, a #PeoplesVaccine.” Målet må være, at sårbare grupper og front-line sundshedsmedarbejdere får højeste prioritet i vaccinekøen. Det skal ikke være afhængigt af land eller betalingsevne, men efter behov.


Det moralske svigt bliver ekstremt i Israel, hvor snart 20% af befolkningen er blevet vaccineret, herunder bosætterne på den besatte Vestbred, mens Israel ingen planer har for at vaccinere palæstinenserne i de besatte områder


Internationalt samarbejde

På initiativ af Verdenssundhedsorganisationen WHO er der etableret et samarbejde om at sikre Covid-19 vacciner til alle, COVAX. Desværre er initiativ stærkt underfinansieret. Danmark har givet 50 mio til COVAX og 50 mio til UNICEF Supply division til distribution af vacciner. Det er godt, men udviklingsbistand kan ende i medicinalfirmaernes lommer i stedet for at sikre fri adgang til vacciner for alle.


COVAX-initiativet er hæmmet af at der mangler vacciner og at det gode initiativ ikke kan konkurrere med de rige lande, der hamstrer de få vacciner, der er til rådighed. Det absurde er, at de samme lande, deres støtter COVAX-initiativet samtidig underminerer det ved at hamstre de tilgængelige vacciner.


#PeoplesVaccine - Frigiv patenterne

Det helt afgørende problem er at få produceret vacciner nok til en pris, som alle kan betale. Vi er i en pandemi, en sundhedskrise. Den koster mange menneskeliv og driver en nedlukning, der fører til økonomisk krise og store menneskelige tab


Alligevel bliver patenterne for vaccinerne ikke givet fri til produktion til kostprisen.


Lige nu oplever vi i Danmark i lille skala, hvordan forsinkelser på Pfizer’s produktionsanlæg i Belgien giver forsinkelser i vaccinerne til Danmark. Det samme problem – blot i meget større skala – ser vi, når udviklingslandene sættes helt bagerst i køen, fordi det er sværere at lave profit på fattige mennesker


Medicinalindustrien har patenteret medicin, der i lange stræk er baseret på fri forskning på universiteter verden og i nogle tilfælde statsstøtte til selskabernes egen forskning og udvikling. Alligevel, midt under en global pandemi, holder selskaberne viden og teknologi hemmeligt. Det vil koste mange liv. Medicinal-giganterne kan ikke producere vacciner hurtigt nok, og fattige lande kommer bagerst i køen.

Medicinalindustrien og forskningsinstitutioner skal dele deres viden, teknisk know-how for produktion og patenter. Så kan fx Sydafrika og Indien starte produktion af billige vacciner. Det vil sikre langt hurtigere adgang til vacciner for alle. WHO og COVAX har allerede etableret en mekanisme til at dele viden, Covid-19 Technology Access Pool. Det er lovende, at AstraZeneca’s vaccine gennem COVAX-initiativet vil blive distribueret til udviklingslandene til produktionsprisen.


Men WHO understreger også, at der i COVAX-initiativet mangler mange milliarder for at sikre indkøb og distribution af vacciner i de fattigste lande. En fjerdedel af verdens lande står i en dyb økonomisk krise og på randen af en gælds-bankerot efter corona-krisen. Indkøb og distribution af vacciner gennem sundhedssystemer, der i forvejen er ekstremt pressede, er urealistisk. Det kræver solidaritet, økonomisk og i fordelingen af vacciner.

Virussen spreder sig i hele verden og vi må sikre, at alle får adgang til en vaccine. For at bekæmpe corona – og for at redde liv. Vi bekæmper ikke den globale pandemi ved kun at vaccinere en brøkdel af verdens befolkning.

Vi har i det seneste år vist et prisværdigt samfundssind - men samfundssindet skal også gælde verdens fattigste lande. Alle skal have adgang til vaccine. Ingen skal nægtes adgang til en vaccine, fordi de er fattige.


Sammen med #PeoplesVaccine kampagnen har vi konkret fire krav til en retfærdig tilgang til vacciner:

1. Gratis vacciner til alle uanset land – og indkøbt til produktionsprisen.

2. Vaccinen skal gives fri og patenter skal ophæves. Statsmidler skal ikke gå til medicinalgiganters profit, men til vacciner til produktionspris. Statsstøtte til forskning og udvikling skal betinges af at viden bliver delt frit.

3. En retfærdig ’kø’ for vacciner. Risikogrupper og front-line sundhedsarbejdere i alle lande skal forrest i køen.

4. Øge støtten til det internationale vaccine-samarbejde COVAX for at sikre hurtig vaccination til risiko-grupper og sundhedsfok verden over.

126 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle