Vaccine-apartheid

Når Mette Frederiksen rejser til Israel torsdag 4. marts, så må hun kraftigt opfordre Israel til at sikre de 4,5 millioner palæstinensere i de besatte områder i Gaza og Vestbredden adgang til vacciner.


Det er vaccine-apartheid, når Israel har sikret halvdelen af sin befolkning allerede er blevet vaccineret, mens der kun er leveret 30.000 vacciner til palæstinenserne i de af Israel besatte områder.


Under en pandemi er første prioritet at redde liv. Som besættelsesmagt har Israel ansvar for at samarbejde om bekæmpelse af pandemier i de besatte områder. Det fremgår med al tydelighed af Geneve-konventionen, at det er en besættelsesmagts ansvar. Se artikel 56 fra konventionen:

Mens folk dør under en global pandemi er det ikke tid til at diskutere juridiske detaljer og fralægge sig ansvar. Det er tiden til at sætte menneskeliv først og sikre vacciner til de mest udsatte og sundhedspersonalet i de palæstinensiske områder. I stedet er Israels præsident Netanyahu begyndt at sende overskydende vacciner til allierede i Ungarn, Honduras og Tjekkiet som en del af et vaccine-diplomati.


Statsministerens mission til Israel handler om at lære fra Israel, hvordan de har håndteret pandemien. Mette Frederiksen skal afsted sammen med Østrigs statsminister Sebastian Kurz, der har indgået et samarbejde om , hvordan man fremover kan blive bedre til at sikre vacciner og vaccineproduktion.


Det er positivt, hvis det også handler om, hvordan man kan få frigivet patenter til produktion, så verden hurtigere kan få produceret vacciner til alle, også palæstinensere og afrikanere.

Men man kan blive bekymret, for at besøget mere handler om at lære, hvordan Danmark bedre selv kan skaffe vacciner til danskerne, heltuden blik for at pandemier kræver global handling.


Vi er først sikre når alle er sikre. Mutationer vil formentlig sprede sig blandt befolkninger, der ikke har adgang til vacciner.


Derfor håber jeg, at Mette Frederiksen under sit besøg vil opfordre Israel og præsident Netanyahu til at sikre alle palæstinenserne adgang til vacciner på lige fod med resten af befolkningen. Alt andet er apartheid.

99 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle