Profit på udsatte børn i skattely

Skal man kunne lave millionoverskud på at hjælpe udsatte børn? Det er helt galt, når overskuddet fra kommunernes betaling bliver sendt i skattely af en kapitalfond.


Søbæk er en kæde af bocentre og andre tilbud inden for det sociale område. Kæden er startet af den danske forretningsmand Erik Filthuth, der i 2017 solgte kæden til Team Olivia, en svensk velfærdskoncern, der igen er ejet af kapitalfonden Procuritas. Det afslører Ekstra Bladet.


Procuritas er ejet af et postboks-selskab på i det lille skattely Guernsey, der figurer som nummer 11 på Tax Justice Networks liste over verdens værste skattely.


De danske kommuner bruger milliarder hvert år på udsatte børn og unge. Søbæk-koncernen er blandt de største aktører på dette marked i Danmark. Det betyder, at danske skattekroner køber ydelser af et selskab, der er ejet i et skattely gennem en selskabskonstruktion, der kan anvendes til at undgå skat.


Vi ved ikke om Søbæk-koncernen eller Team Olivia, der ejer Søbæk, fifler med skatten. Men et meget tænkeligt scenarie er, at kapitalfonden Procuritas på et tidspunkt sælger Team Olivia inklusiv Søbæk-koncernen med et formentlig stort overskud, som vil blive placeret i Guernsey. Et sådan overskud skal der betales skat af, typisk når ejerne hjemtager overskuddet til dér, hvor de er skattepligtige. Det er ikke muligt at få indsigt i investorerne i Procuritas på Guernsey. Men åbenbart har flere danske pensionsselskaber investeret i Procuritas, og de vil betale skat når de hjemtager overskuddet til Danmark.


LÆS: Corona-støtte i skattely


Men ofte er der investorer eller ejere i kapitalfonde, der foretager deres investeringer gennem selskaber i andre skattely, nogle gange gennem komplicerede kæder af skuffeselskaber. Det gør det muligt for dem at holde overskuddet skattefrit off-shore. De hjemtager simpelthen aldrig direkte deres formuer, men holder dem i skuffeselskaber i nogle af de mange skattely, der har gjort det til en forretningsmodel at hjælpe superrige personer med at undgå skat.


Når vi véd, at der forsvinder mange hundreder milliarder af kroner i skattely fra multinationale selskaber og det medfører et skattetab globalt på omkring $200 mia. dollars, er det en ekstra frustration, når det er skattepenge, der ender i skattely. Det er penge, som helt almindelige lønmodtagere og nationale selskaber har betalt i skat, som forsvinder ud i tågerne i skattely i lommerne på nogle ekstremt rige personer.


De danske pensionsselskaber burde gøre en mere aktiv indsats for at de investeringer de foretager sig er gennemsigtige og at deres partnere i kapitalfonde og andre investeringsmekanismer ikke har mulighed for at fifle med skatten. Pensionsselskaberne må simpelthen finde andre investeringsveje end gennem de skattely, som er en vigtig brik i at dræne statskasserne for skatteindtægter.


Et andet vigtigt element i den historie Ekstra Bladet afdækker om Søbæk koncernen er de mange kvalitetsproblemer omkring koncernen. En kapitalfond har ét fokus – at tjene flest mulige penge. Mens udsatte børn og unge først og fremmest har brug for omsorg og hjælp. Jeg tror simpelthen ikke på at disse to forhold meningsfuldt kan forenes. Og jeg finder det forkert at der kan tjenes millionformuer på at hjælpe nogle af samfundets mest udsatte mennesker.


Erik Filthuth, der startede Søbæk-koncernen har i dag en formue tjent på drift og salg af koncernen på mindst 200 millioner kroner. Og når Procuritas om et par år sælger Team Olivia og Søbæk, vil en gruppe investorer, der intet ved om udsatte børn og unge, tjene millioner på den forretning. Jeg synes det er usympatisk.


Inden for skoleområdet har vi i Danmark mange privatskoler, der gør et fremragende og alternativt stykke pædagogisk arbejde. Men det er ikke tilladt at drive skoler for profit i Danmark. Det princip skulle overføres til det sociale område. Investorer skal ikke tjene penge på at hjælpe udsatte børn – og de skal slet ikke sende de kommunale skattekroner i skattely.

39 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle