Olieselskaber taber værdi mens pensionsselskaber fortsat investerer fossilt

Syv af de største olieselskaber har nedskrevet værdien af deres olieressourcer med $87 milliarder dollars de sidste tre kvartaler. Alligevel tøver danske pensionsselskaber med at frasælge investering i kul, olie og gas, selvom det er nødvendigt for klimaet og i stigende grad ligner dårlige investeringer.


Klima-tænketanken Carbon Tracker har ifølge Guardian opgjort, at de syv olieselskaber Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Eni and Equinor tilsammen har nedskrevet værdien af deres olieressourcer med $87 milliarder dollars de sidste tre kvartaler, og alene i det sidste kvartal med $55 milliarder.


Nedskrivningen startede i slutningen af 2019 og prisfaldet på olie er forstærket af corona-krisen, hvor efterspørgslen er faldet. Prisfaldet skyldes en generel tendens drevet af blandt andet europæiske regeringers tilslutning til Parisaftalen, uvilje fra mange investorer i at investere i fossile selskaber og den bæredygtige energis stigende konkurrencedygtighed over for fossil energi. Oveni kommer så corona-krisen.


Olieselskabernes aktier har været på en rutsjetur nedad de sidste mange år, og prisfaldet på olie betyder nu også, at BP reducerer udbyttebetaling, der ellers traditionelt er høj for olieselskaberne.


I bedste fald kan olieselskabernes krise blive enden på en fossil æra. BP har som det første olieselskab annonceret, at de vil reducere deres fossile produktion med 40% inden 2030 og samtidig øge investeringerne i bæredygtig energi ti gange. Hvis denne strategi gennemføres er det potentielt et vigtig skridt mod en lidt mindre skadelig virksomhed. BP har dog ligesom de andre olieselskaber en meget dårlig historik, hvor de investere omkring 25 dollar i den fossile produktion hver gang de investerer en dollar i bæredygtig energi. Og som DR’s nye dokumentar Kampagnen mod Klimaet på fremragende vis illustrerer, så er alle de store olieselskaber, inklusiv BP, engageret i lobbyorganisationer, der modarbejder seriøs klimahandling.


Dine pensionspenge i oliesvineriet – tag selv ansvar!

De danske pensionsselskaber har tilsammen mere end 30 milliarder kroner i fossile selskaber.


P+ er pensionsselskab for jurister, økonomer og ingeniører – hvor jeg selv har størstedelen af min pension – har lidt mere end 2 milliarder i fossile selskaber. P+ har Generalforsamling på onsdag den 19. august, hvor en gruppe aktive pensionskunder har stillet tre forslag om at droppe kul, olie og gas. Desværre er bestyrelsen for P+ modstandere af forslagene.


Du kan give din fuldmagt til medlemmer, der støtter forslaget om at tage klimaansvar og droppe de fossile selskaber, se opskriften her hos Ansvarlig Fremtid.


Hvis du har din pension i AP Pension; MP Pension, PJD; ISP; PKA eller Lægernes Pension er der også her en opskrift på, hvordan du kan give din stemme for klimaet.


For mange mennesker er placeringen af pensionsopsparingen det største klimaaftryk de har, og dermed en ændring i en mere bæredygtig retning blandt de vigtigste handlinger for at bremse klimakrisen.

19 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle