Hold fast i en grøn og retfærdig omstilling

Kort Kommentar


Efter corona-krisen vil vi stå en dyb økonomisk krise. Klimakrisen presser sig fortsat på og en eskalerende økonomisk ulighed i Danmark, andre lande og mellem det globale nord og det globale syd destabiliserer fortsat verden og får corona-krisen til at ramme hårdt i de fattigste lande.

Coronakrisen må ikke blive en undskyldning for at glemme klima- og ulighedskrisen. Vi skal bruge krisepakker og den statslige økonomiske indsprøjtning i økonomien til at gøre verden grønnere og mere retfærdig.

Desværre ser vi allerede nu modstanderne af at tage klima og ulighedskriserne seriøst bruge corona-krisen som en ny undskyldning for ikke at handle.

I Politiken den 3. april skyder flybranchen på de foreslåede små passagerafgifter, og mener det er et signal om at ”man mener, at luftfartsbranchen ikke hører til i Danmark”. Faktum er, at Danmark i dag er et fly-skattely i EU som modsat vores nabolande ikke har flyafgifter. Og jeg minder om, at flybenzin er moms- og afgift fritaget og koster 3,50 kr./l. Vi har lært af corona-krisen, at vi ikke behøver at flyve så meget. Vi skal bruge det til at gentænke vores transport, gøre det dyrere at flyve, og fx i arbejdssammenhæng buge vores nye erfaringer med at mødes online. Ellers sender vi regningen videre til vores egne børn og unge og mennekser i klimaudsatte områder verden over

Også finanssektoren prøver nu at bruge corona-krisen til at stoppe den planlagte bankskat på 1,5 mia. kr. Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark siger til Politiken 3. april, at ”En særskat vil gøre det vanskeligt at løse den opgave (at styrke udlånet).”

Hykleriet er tykt! Gennem et stærk offentligt pres og et vink med en statslig vognstang, har Danske Bank netop udskudt – ikke stoppet – udbetaling af udbytter for 7,3 mia. kr. til deres aktionærer. Ligeledes har de andre storbanker udbyttebetalinger, der udhuler deres mulighed for at understøtte økonomien. Samtidig har de fået udløst massiv likviditet fra staten til at hjælpe dem. Og så snakker vi ikke om bankernes samfundsskadelige rolle under finanskrisen og de sidste mange års skattely- og hvidvaskskandaler.

Selvfølgelig skal bankerne bidrage, endnu mere under en corona-krise, der særligt rammer små selvstændige, folk på kanten af arbejdsmarkedet. Det skal faktisk være de største selskaber og de rigeste personer, der skal bære størstedelen af regningen for corona-krisen, ikke de lavestlønnede som efter finanskrisen.

Corona-krisen skal føre til en skærpelse af klimakampen og reduktion af uligheden. Vi skal ikke reetablere den fossile og ulige fortid, men nybygge en grøn og retfærdig fremtid.

9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle