Gennembrud: Skattefiflerier skal frem i lyset siger pensionsselskaberne

Vi har fået et fantastisk gennembrud i kampen mod skattefifleri! Pensionsselskaberne kræver nu indblik i skatteforhold i virksomhederne.

En række af de store danske pensionsselskaber med Pædagogernes Pensions og Magistrenes Pension i spidsen, kræver nu, at multinationale selskaber offentligt fremlægger deres skatteforhold land for land. Det vil give indblik i om overskud bliver flyttet til skattely for at mindske selskabsskatten. Vi har i årevis prøvet at få danske pensionsselskaber til at styrke deres ansvar for skattebetalinger – nu træder de i karakter! Det fortæller Finans.dk i denne artikel (bag betalingsmur)

Jeg har siden 2008 arbejdet for at få offentlig land-for-land rapportering. Vi er lykkedes med at OECD og EU kræver, at myndighederne får oplysningerne. Men vi kan som borgere, medier og organisationer ikke få den indsigt. Selvom vi ved, at multinationale selskabers skattefiflerier koster omkring 3.000 milliarder kroner i tabte skatteindtægter hvert år i hele verden, og udviklingslandene er relativt mest udsat for skattefifleri.

Ørsted fremlægger allerede deres skattebetaling land for land, og har måske verdens mest progressive skattepolitik blandt store virksomheder. Men desværre afviser de fleste danske virksomheder som Chr. Hansen, Pandora, DSV, Novo Nordisk, mfl at fremlægge deres skattebetalinger land for land. De er bange for, at de bliver fejlfortolket. Det mener jeg er overdrevet, da de kan beskrive de forhold, der ser mærkværdige ud. Og bekymringen er, at de ikke vil fremlægge dem, fordi der er forhold, som det er svært af forklare – og måske svære at forsvare. Jeg håber og tror, at andre danske selskaber vil gå foran.

EU kommissionen har et direktiv liggende, der kræver offentlig land-for-land regnskaber, men det blev desværre stemt ned i EU Rådet i november 2019, bla fordi EU skattely som Holland, Luxembourg, Cypern og Malta naturligt nok er i mod mere gennemsigthed. Danmark er heldigvis stærk fortaler for dette EU initiativ. Vi kan derfor håbe, at Regeringen, sammen med pensionsselskaberne og progressive virksomheder kan øge presset for at få lovmæssig krav om offentlig gennemsigtighed.

Lad os håbe, at dette er et første skridt mod at investorer i Danmark, EU og resten af verden sparker døren ind til hvad der egentlig foregår i selskaberne, og dermed kan bidrage til at få milliarder af skattekroner til velfærd, ikke mindst i udviklingslandene.

PS: Lad mig lige forklare, hvad land-for-land rapportering betyder:

Når et multinationalt selskab aflægger regnskab er det som én global enhed. Selskabet kan flytte overskud internt i koncernen, fx ved at lægge patenter, holdingselskaber og skuffeselskaber i skattely, hvor de kunstigt flytter overskuddet til disse lande når søsterselskaber handler med hinanden. Fx kan Glencores kobbermine i Zambia sælge kobber til Glencore i Schweiz til under markedsprisen, hvorefter det sælges videre til Kina til markedsprisen. Minen i Zambia har så ikke noget overskud og betaler ikke skat i Zambia, mens overskuddet lander i Schweiz, hvor de kan nøjes med 7% i skat. Hvis Glencore og andre selskaber fremlagde regnskaber for hvert land de er aktive i, så vil man kunne se omsætning, salg, værdier, antal ansatte, skattebetaling mm, og derudfra vurdere, om overskud bliver flyttet kunstigt rundt for at undgå skat.

19 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle