Drop pensionspenge i olieudvinding

PFA, Danmark største private pensionsselskab, har øget investeringerne i fossile selskaber med 1,3 mia. til i alt 10,5 mia. ATP har 5,5 mia. i fossile selskaber. Tilsammen har pensionsselskaberne mere end 30 mia. i den fossile fortid. Og det er alene pensionsselskabernes offentlige aktielister. Meget mere er formentlig gemt i kapitalfonde og virksomhedsobligationer mv.

Samtidig lancerer mange pensionsselskaber nu nye klimavenlige pensionsprodukter, og ved lanceringen af PFAs Klima Plus sagde Allan Polack, adm. dir. i PFA: »Vi ved ikke, hvor længe vores klode kan overleve uden handling. Vi kræver derfor handling nu fra de selskaber, som vi investerer i gennem Klima Plus.«

Pollack har ret. Klimakrisen er ikke et fremtidsscenarie. Den er nu og her meget konkret for millioner af mennesker i det sydlige Afrika. Regntiden er udeblevet og millioner af mennesker i Zambia, Malawi, Zimbabwe og Mozambique er ramt af sult. Sidste år blev de samme lande hærget af to voldsomme cykloner.

Alligevel fastholder og øger PFA investeringerne i fossile aktier og lader 1,3 millioner danskere med deres pension i PFA investere i selskaber, der driver klimakrisen og ødelægger vores livsgrundlag den dag, vi skal på pension.

Ifølge Parisaftalen skal vi bestræbe os på at holde temperaturstigningerne under 1½ grad. Det indebærer, at en stor del af de kendte lagre af olie, kul og gas skal blive i jorden og at vi opgiver jagten på nye fossile brændstoffer. Alligevel har regeringer og fossile selskaber allerede nu planer om at producere 120 procent mere fossile brændstoffer, end målet om 1½ grads stigning tillader. Det viser en ny rapport fra FNs Miljøprogram, mens mange af de selskaber, PFA investerer i, ufortrødent fortsætter produktion og eftersøgning efter fossile brændstoffer. Med den nuværende globale produktion har vi mere retning mod fire graders temperaturstigning end 1½ grad.


PFA skriver i deres klimapolitik, at de ønsker at bidrage til Parisaftalen. Men så længe PFA ikke har en politik for at afvikle sine mange milliarder kroner i de fossile selskaber er det svært at se, hvordan PFA i praksis efterlever sin klimapolitik.


Samtidig er det tydeligvis op ad bakke at presse de fossile selskaber i en mere bæredygtigt retning. Det forsøger PFA ligesom de fleste andre store pensionsselskaber i Danmark at gøre som en del af Climate Action 100+, hvor mere end 350 investorer fra hele verden samarbejder. I den seneste rapport fra dette netværk skriver investorerne, at ”intet selskab i sektoren kunne forklare investorerne konkret, hvordan dets forretningsprofil passer til opnåelse af netto-nulemissioner inden for de næste 30 år.”


Samme rapport finder, at alle de undersøgte olie-, gas- og kulselskaber modarbejder den grønne omstilling og ikke har en lobby-strategi, der meningsfuldt er tilpasset Parisaftalen. Faktisk viser en ny opgørelse fra Det Internationale Energiagentur (IEA), at kun 1 procent af de fossile selskabers investeringer er bæredygtige. Resten - de 99 procent - investeres i videreudvikling af deres fossile aktiviteter. Det er på tide, at også PFA stemmer med fødderne.

Samtidig udgør fossile selskaber i stigende grad en økonomisk risiko. Deres aktier er værdisat ud fra, at de skal udvinde den olie, kul og gas, de har fundet. Hvis vi tager Parisaftalen og videnskaben alvorligt, skal størstedelen af disse kendte ressourcer blive i jorden og selskaberne vil miste en stor del af deres værdi. Dermed er den finansielle risiko et yderligere argument for at af-investere fossile selskaber. Vi skal ikke investere vores pension med en incitamentstruktur, hvor det koster os penge, hvis vi redder planeten.


Under coronakrisen er olieprisen halveret og aktierne i de fossile selskaber styrtbløder, hvilket illustrerer den økonomisk risiko de fossile selskaber udgør.

Så lad os nu komme videre. Lad os trække pensionsmidlerne helt ud af de fossile selskaber. Det skylder vi planeten og os, der bebor den – og ikke mindst de unge nye generationer, særligt i de fattigste lande, hvor klimakrisen allerede nu tager levebrødet ud af munden på dem.


18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle